Oldalak

2011/02/10

Egyre több a cápatámadás

25 százalékkal több cápatámadás történt tavaly, mint az elmúlt évtizedben bármikor - közölték a Floridai Egyetem kutatói. 2010-ben a tengeri csúcsragadozók 79 alkalommal támadtak meg békés fürdőzőket, ezek közül hat eset halálos kimenetelű volt. A tanulmány emlékeztetett a decemberi egyiptomi esetre, amikor már fürdőzési tilalmat is el kellett rendelni, mert öt nap alatt öt támadás történt. Kutatók szerint a támadások gyakoriságának több oka is van.
A Floridai Egyetem szakértői által összeállított Nemzetközi Cápatámadási Dosszié szerint tavaly az Egyesült Államok került a cápatámadások ranglistájának első helyére: partjainál ugyanis összesen 36 baleset történt. Ausztráliában tizennégy, Dél-Afrikában nyolc, Vietnam és Egyiptom partjainál pedig hat-hat eset történt. A szakértők külön kiemelték azt az öt támadást, amelyek mindössze öt nap leforgása alatt történtek még tavaly december elején Egyiptomban. Az egyik közülük halálos kimenetelű volt: egy 70 éves német turistanő esett áldozatul a cápának, a ragadozó többször megharapta, s egyik karját is leszakította. A partról azonnal segítségére siettek, ám az életét már nem tudták megmenteni. Az ottani esetek azért is keltettek nagy visszhangot, mert a búvárparadicsomként is ismert vörös-tengeri üdülőhelyeknél ritkának számítanak a cápatámadások.A floridai szakértők a riasztó számok ellenére óvatosan fogalmaznak a jövőre nézve. Szerintük a balesetek gyakorisága nem feltétlenül jelenti, hogy globálisan agresszívvá váltak volna a cápák. Szerintük sokkal inkább azt jelzi, hogy az emberek egyre több időt töltenek a vízben, és emiatt nyilván gyakoribbakká válnak a találkozások a két fél között" - hangsúlyozták jelentésükben.
Környezetvédelmi szervezetek szerint elképzelhető, hogy a cápákat a túlhalászás és a hanyatló élőhelyek kényszerítik egyre közelebb a partokhoz a táplálékszerzés reményében. Olyan vádak is elhangzottak, hogy a bajt az a kialakult gyakorlat okozhatta, amelynek alapján a fotósok kedvéért a turistahajókról húst öntenek a vízbe, hogy odavonzzák a cápákat, így azok odaszoktak a part menti vizekre.
A tanulmányt készítő csapat vezetője szerint azonban fontos megjegyezni, hogy míg évente általában öt embert ölnek meg a cápák, addig a halászhajók 70 millió cápával végeznek évente. A tenger valójában nagyon is megbocsátó velünk szemben - jegyezte meg ironikusan George Burgess.
Egy hónappal ezelőtt egyébként környezetvédő szervezetek mintegy húsz országot vádoltak meg azzal, hogy nem tesznek semmit a kihalással fenyegetett cápafajok megmentéséért. Szerintük ugyanis összes cápafaj 30 százaléka veszélyeztetett. Környezetvédő szervezetek szerint, amikor a cápákat túlhalásszák, nemcsak az adott faj sérül, hanem a tengeri ökoszisztéma is.

(forrás:Népszava Online )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése