Oldalak

2011/03/07

Delfinek tizedelik a bálnákat Alaszka partjainál

Wikipedia
Évente több száz fiatal szürke bálna válik a kardszárnyú delfinek áldozatává - állapították meg több éven át tartó kutatásaik során kanadai kutatók.
A megfigyelések szerint minden tavasszal mintegy 150 kardszárnyú delfin (Orcinus orca) támad a vonuló szürke bálnákra (Eschrichtius robustus), és levadássza az újszülött vagy egyéves borjakat az Aleut-szigetek legkeletibb tagja, az Unimak-sziget partjainál.

           
A fiatal állatok mintegy egyharmada pusztul el a hajsza során, holott a borjak nagyobbak a rájuk vadászó orkáknál. "A bálnavadászok évszázadok óta tisztában vannak azzal, hogy a kardszárnyú delfinek náluk nagyobb bálnákra vadásznak, megölik és felfalják őket. Ilyen jelenség azonban nagyon ritkán figyelhető meg, és nehéz megállapítani, milyen gyakran fordul elő, és hogy a vadászok hogyan képesek mindezt végrehajtani, és milyen hatással van ez a zsákmányállatok populációjára" - mondta Lance Barrett-Lennard, a Vancouveri Akvárium kutatásának vezetője. Ellentétben helyhez kötötten élő fajtársaikkal - amelyek főleg halakra vadásznak, és eközben nagy zajt csapnak maguk körül - a vándorló kardszárnyú delfinek kizárólag tengeri emlősökkel táplálkoznak. A vadászat során csendben kerítik be zsákmányukat, és miközben mintegy negyven állat a háttérben várakozik, egy két-három orkából álló vadászcsapat elválasztja a borjakat az anyaállatoktól, és megpróbálják megfojtani őket.

( forrás:Origo )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése