Oldalak

2011/01/30

Egyiptomi gyorshírek

Tegnap ígértük, hogy jelentkezünk friss hírekkel, amint megtudunk bármi újdonságot. Most fél órán belül beszéltünk két ismerősünkkel is: egyikük Dahabról, másikuk Hurghadáról adott információkat.
Fél órája beszéltünk egy ismerősünkkel, akinek telefonon sikerült elérnie Dahabot tegnap, és ő azt mondja, hogy Dahabban semmit nem éreznek a tüntetésekből azon kívül, hogy nincs internet és nem működik az smsMost sikerült beszélnünk egy hurghadai partnerünkkel is, aki a ma hajnali géppel jött haza, és ő azt mondja, hogy Hurghada is békés egy pénteki rövid gyülekezés ellenére is.
Dahabban tehát nem éreznek semmit - egyedül annyi történik most ott, hogy összeírják a turisták nevét, hogy ha mégis lesz valami, akkor gyorsan tudjanak gondoskodni a külföldiek biztonságos hazautaztatásáról. Ezen kívül a helyiek igyekeznek minél több élelmiszert vásárolni és félretenni - szintén arra az esetre, ha elhúzódnának a problémák, valamint bizonyos tévécsatornák nem foghatók.
Hurghada pedig békés a hurghadai partnerünk beszámolója alapján. Egy megmozdulás volt: a most pénteki ima után este meghívták a helyieket egy tüntetésre. Ekkor 5 perc alatt bezártak a boltok, végigvonult egy kisebb tömeg a hurghadai főutcán, majd mindenki hazament. Azóta nem tudunk más tüntetésről. Hurghada inkább a mindennapok szintjén érzi a változást: gyakorlatilag szinte minden bolt, étterem és szórakozóhely bezár este 8 óra után - annak ellenére, hogy Hurghadán nincs kijárási tilalom. Napközben pedig szinte nem megy ki hajó a kikötőből búvárokkal és a tenger világára kíváncsi turistákkal. A hurghadai nyaralás tehát most az ország más pontján történő események miatt izgalmak mellett abszolút a pihenésről szól azoknak, akik kint vannak és nem az éjszakából nyúló bazározásról. Azt azonban elmondhatjuk, hogy a turisták jelenleg biztonságban vannak. Internet és sms itt nincs továbbra sem, és itthonról nem lehet oda telefonálni - viszont ami jó hír, hogy a magyarok tudnak onnan hazatelefonálni és egymás között is sikeresen bonyolíthatnak hívásokat. Egy fontos tanácsot osztott meg még velünk a hurghadai partnerünk: pénzváltásnál a normál, banki pénzváltást válasszuk és ne a pénzváltó automatákat (amibe betesszük az eurót vagy dollárt, és helyette egyiptomi fontot ad ki), mert azok az internethez csatlakoznak, ami most ugye nem működik. 
Közben az interneten azt olvastuk, hogy Sharm el-Sheikhbe megérkezett a hadsereg - a biztonság feletti felügyelet céljából. Egyelőre onnan nem érkeztek hírek tüntetésekről és olyan ártatlan megmozdulásról sem, ami Hurghadán volt pénteken.
Mindez nagyon jó hír, örülünk neki, reméljük, így is maradnak a nyaralóhelyek, és a többi helyszínen is megoldódnak a dolgok napokon belül. Ami egészen biztos, az az, hogy a nyaralóhelyeken mindenki érdeke, hogy a legnagyobb biztonság és a legkevesebb probléma legyen, hiszen az ott dolgozók elvesztenék megélhetésüket, ha elijesztenék a turistákat. 
A friss hírekkel természetesen jelentkezünk, amint olyasmi történik, ami jelentős újdonságnak számít az egyiptomi utazás biztonsága szempontjából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése