Oldalak

2010/06/14

Heimlich féle műfogás - avagy "búvár mentette meg hófehérkét..."

Ismét Miki tollából egy elgondolkodtató szösszenet:
( képek,video link - admin)


Volner Miklós június 13.

A mai napon két 70 felé közelítő német hölgyemény csatlakozott hozzánk a hajóra, hogy velünk pancsoljanak és legeltessék szemüket az ifjú búvár titánokon. Jókat derültünk sóvár pillantásaikon és pikáns megjegyzéseiken, mígnem az egyikük ebéd közben elkékült, és ijedt szemekkel kapkodott levegőért.
Gyorsan felmérve a helyzetet az idős hölgyet Heimlich féle műfogást alkalmazva (a pácienst hátulról átölelve a légcsövet eltorlaszoló idegen anyagot a bordák alól felfelé, a gyomor irányában gyakorolt hirtelen nyomással eltávolítva), szabadítottam meg a torkán akadt almától.



ha épp nincs ki segítsen... 
Nem ez az első eset, hogy a Rescue (Mentőbúvár) tanfolyam során elsajátított egyszerű, praktikus módszerek emberéletet mentettek. Tavaly egy volt tanítványom látogatott meg és köszönetét nyilvánította a tanfolyamon elsajátított ismeretekért, melyekkel egy merülés során szívinfarktust elszenvedett búvár leállt légzését és keringését állította helyre jól alkalmazott szív-tüdő masszázzsal.Természetesen a tanfolyam során nem csupán életmentő fogásokat sajátíthatunk el, de a fáradt, technikai problémákkal küzködő, elveszett, vagy pánikba esett búvárok problémáinak kezelését is. Ezek az apró balesetek sokkal gyakrabban fordulnak elő, és a reakció hiánya, vagy késedelme esetén a folyományuk könnyen lehet akár életveszélyes is.Bátorítanék ezért minden búvárt, hogy ha a hivatásos szintig nem is, de a Mentőbúvári szint elérésére önmaguk és társaik érdekében mindenképpen törekedjenek, ha komolyan akarják űzni ezt a gyönyörű sportot!





Tenger, napfény, béke, szeretet!

Miki és az Octopussyk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése