Oldalak

2010/06/09

Influenza, vagy "megfázás"?

Egy búvárnál bármelyi lehet bármikor. Mégis, miben más ez a kettő? Ebben segítünk most.
Az influenza a legjelentősebb légúti vírusfertőzés. "A", "B" és "C" típusú vírusok okozzák. A betegség rendszerint késő ősszel, télen és kora tavasszal jelentkezik.  Magas láz, izomfájdalmak, levertség, köhögés a főbb tünetei. Veszélyességét elsősorban szövődményei adják, a gyakori és súlyos tüdőgyulladás.
Ezek megelőzésére javasolt oltani a hatvan év feletti,  idült betegségben /inzulinnal kezelt cukorbetegségben-, veseelégtelenségben-, szívelégtelenségben, immunbetegségben/ szenvedőket, valamint egészségügyi dolgozókat, kollégiumok és szociális otthonok lakóit.
Oltási reakció lehet a beadás helyén átmeneti nyomásérzékenység, de ez borogatással hamar elmúlik. Láz, fejfájás ritka. Nem szabad oltani akut betegségben szenvedőket, valamint a tojásra allergiában szenvedőket.
A betegek sokszor nehezen különítik el, hogy mikor kell influenza fertőzésre, illetve otthon is kúrálható"egyszerű megfázásra" gondolniuk.
"Három napig jön, három napig marad, három napig megy."Megfázás
Kezdődő nátha esetén jó hatású lehet az izzasztó kúra.
Készítsünk fél liter forró teát hársfavirágból, bodzavirágból, de akár fekete, vagy gyümölcsteából. Ezt a teát igyuk olyan forrón, amennyire csak tudjuk, és lehetőleg gyorsan. Ezt egy fürdő kövesse, amelynek hőmérsékletét a kezdeti 37 C-ról forró víz hozzáadásával lehetőleg gyorsan 40 C-ra emeljük. A 40 C-os vízben kb. 3 percen át maradunk. Megtörölközünk és becsavarjuk magunkat egy nagy, előmelegített lepedőbe, lefekszünk és melegen betakarózunk. Rövid idő alatt elönt bennünket az izzadság. A kúra homlokunkon először megjelenő izzadságcseppekkel kezdődik, időtartama legfeljebb 30 perc lehet. A kiizzadás után törölközzünk meg alaposan, vegyünk fel friss, előre melegített fehérneműt és pihenjünk legalább 1 órát. Akinek vérkeringési problémái vannak, akinek gyenge a szíve, aki 50 évnél idősebb, feltétlen kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt az izzasztókúrához fogna!
A megfázás kezelésére  számos természetes gyógymód létezik.
vöröshagyma kitűnő baktériumölő hatással rendelkezik. Hagymateaként különösen jó hatása lehet a megfázás tüneteire. Két – három megmosott hagymát össze kell vágni a héjával együtt és 1 liter vízben néhány percig főzni kell. Ezt a hagymafőzetet le kell szűrni és 3 evőkanálnyi megpirított barna cukrot kell hozzáadni. Mézzel ízesítve teaként máris fogyasztható.
fokhagyma ugyanolyan baktériumölő hatással rendelkezik, mint a vöröshagyma. Hatását nyersen fejti ki leginkább. Tehát egy fokhagymás pirítós egy bögre forró teával csodákra képes. De elkészíthetjük úgy is, hogy egy gerezd fokhagymát egy bögrényi tejbe belenyomunk, felforraljuk és még melegen megisszuk.
A méz. Egészség, táplálkozás, gasztronómia. Étterem specialista.

méz is régóta ismert gyógymód. Baktériumölő hatású, enyhíti a torokfájást, a köhögést és a rekedtséget. Fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Fogyasztható önmagában és egy bögre forró teába téve is.
Talán a leginkább ismert népi gyógymód a kamilla, vagy kakukkfű teával gőzölés. Főzzünk kamillavirágzatot, kakukkfüvet forrásig vízben, majd mélyen, erőteljesen inhaláljunk a gőzzel. Orrdugulásra, orrfolyásra, torokfájásra az egyik legjobb recept. Kamillavirágzatból teát is készíthetünk.
Megfázás esetén fontos a bőséges C-vitamin bevitel is. Ezt pótolhatjuk frissen facsart citromlével, csipkebogyóval, bodzavirággal és különböző C-vitamin készítményekkel is.
Hatásos a gyógyszertárakban kapható echinecea, grapefruit magolaj csepp is az immunrendszer erősítésére.
A tapasztalati gyógymódok ismerete mellett hasznos tudni, hogy a megfázás első napjaiban jelentkező orrfolyás, izom és végtagfájdalmak csökkentésére kiváló gyógyszer-kombinációt tartalmazó porok kaphatók szabadon. Használatuk azonban három napon túl felesleges. A torok fertőtlenítő tabletták valóban segítenek a kórokozók legyőzésében, de hatásukat csak úgy tudják kifejteni, ha használatukat követően 1,5 órán át nem eszünk, vagy iszunk. Száraz köhögés esetén köptetőt is szükséges használnunk, melyek szintén vény nélkül kaphatók.
Fülben észlelt pattanó hang, átmeneti füldugulás érzés esetén hátunkra fekve csepegtessünk orrcseppet az orrunkba úgy, hogy az a garatig csorogjon, és szedjünk aszpirin tablettát is.
Komoly közérzet romlást nem okozó 38 fok alatti lázat nem kell feltétlenül gyógyszerrel csillapítani, mivel a 37 fok feletti test hőmérséklet rontja a kórokozók életképességét, és stimulálja a szervezet immunvédekezését. Nyakat és lábat melegen kell tartani a gyógyulásig.
Forduljuk orvoshoz, ha 3 napon túl 38 fok feletti lázat mérünk, nem szűnő fejfájás, légzéssel összefüggő mellkasi fájdalom, légszomj, gennyes orvváladék, gennyes köpet, fül fájdalom, halláscsökkenés, és indokolatlanul elesett állapot esetén.
Ne feledjük, a megfázás megelőzése sokkal könnyebb, mint a kezelése. Mindig öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, sétáljunk naponta a friss levegőn, fogyasszunk elegendő vitamint, vitaminkészítményeket, mivel a zöldségek, gyümölcsök ilyenkor már kevesebb vitamint tartalmaznak, valamint figyeljünk oda a megfelelő C-vitamin bevitelre és fogyasszunk sok meleg folyadékot.  A megelőzést idejében kezdjük el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése