Oldalak

2010/06/01

Tavaszi túra Krk-szigeten 2. rész

Amint ígértem, térjünk is a lényegre! Mi - és amennyiben (..ha és amennyiben...-szépen kifejezve magunk Veres miniszter úr után szabadon..) a csoport majd nem szavazza le, a jövőben is mindenki közülünk, campingben töltöttük ezt a pár napot. Aki már volt úttörő korát követően campingben, lehetőleg az utóbbi években, az tudja, hogy mennyire mások mára ezek a sátortáborok mint valaha.

A kényelem teljes, mint látható. No, azért nem árt készülni egy klassz asztallal és székkel, kis beruházás-nagy luxus jeligével.A camping amúgy teljesen tuti, akár enni lehet a mosdó óránként takarított padlójáról, mindig volt melegvíz, üres zuhanyzó, sőt a reggeli nescaffét, teát is  a csapból engedett tűzforró vízből csináltuk.Saját pékség működik kettő is így reggel friss pékáru adott a helyszínen. A bázis kb. kettő perc a sátortól gyalog. Amúgy a kényelemhez szokott kísérők akár "mobile home"-ot  is bérelhetnek, ez ugyan kicsit drágább mint a sátor de egy full komfortos vikkendház kategória itt a camping területén és több ( 4 ) személy esetén is jóval olcsóbb mint a bérelt szállás.
 

A kikötőből startol kényelmes hajónk a merülésekhez, konyhával, staffal, egy búvároktató-kapitánnyal...mi kell még?

Tenger,hullámok,kék ég,napsütés,kupi a fedélzeten - teljes a búvár feeling.

a nagy öregektől mindig el lehet lesni valami apró trükköt...

Go dive!

Mindenki a vízben...

no comment...

Merülés célja: a Love Cave barlangjának bevétele.Megtörtént.
"Krusijától dél felé az első öböl. Érdekes merülő hely, szép fal, ám nem erről nevezetes. Az öböl déli oldalán szűk barlang bejáratot találunk, kb egy méter mély víz, fejünk felett pedig alig fél méteres nyílás. Itt beúszva egy befelé táguló üreget találunk, idilli apró fehér köves öböllel, ahová besüt a nap, s néhány ág is belóg fentről. Vajon miért nevezhették el "Love Cave" -nek????"
A víz feletti meredek sziklafalon, az Európában egyedűl itt élő védett keselyű faj egyedeit és fészkeit láthatjuk meg. Ez amúgy igaziból saját kép ám!
 A fakó keselyű (Gyps fulvus) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó, rokonai közül nevében is megmutatkozó világos tollazatával kitűnő, nagy termetű, dögevő madár.
Sikerült látni kettőt jó magasan de kivehetően...
A faj kisebb kolóniákban él. Nappal aktív, ekkor keresi a levegőben körözve táplálékát. Röpte jellegzetes, szárnyverdesés nélküli keringés. Éles látásának köszönhetően nagy távolságokból képes rátalálni a táplálékául szolgáló elhullott állattetemekre, amelyeken kolóniája tagjaival és más fajokkal – így a barátkeselyűvel – is hajlandó megosztozni. Erős csőrével a legellenállóbb szöveteket is képes feltépni. A dögöknek kizárólag a csontjait képtelen elfogyasztani. Alapvetően állandó madár, bár a fiatal, ivaréretlen állatok telente délre húzódnak. Elsősorban sziklás hegyvidéken él, ahol a felszálló légáramlatok (termikek) kihasználásával emelkedhet fel és portyázhat. Hangadása változatos, sziszegő, nyávogó és károgó hangok egyvelege. Kiáltása messze hangzó, így egy csapat tagjai mindig értesülhetnek róla, ha táplálékforrásra talál egyik társuk.
Némi sütkérezés a napon mindenkinek jót tett a merülések után...

Merülő helyek Krk szigeten...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése